Veelbelovende kunstenaars in de schijnwerpers (media-artikel 1)

 

Veelbelovende kunstenaars in de schijnwerpers

media-artikel 1

 

Ik wist ‘begot’ niet wat een PrixFintroPrijs was. Wat een geluk dat ik dankzij het artikel nu exact weet wat het is én dat het bestaat. Naar het schijnt worden de PrixFintroPrijzen al voor een vierde editie uitgereikt aan veelbelovende, jonge artiesten. Dat belooft!

Eind september werden voor de vierde keer de PrixFintroPrijzen uitgereikt. Om zo’n prijs te winnen, moet je tussen 18 en 32 jaar oud/jong zijn. Dit jaar gingen deze, voor mij onbekende, prijzen naar vijf veelbelovende artiesten, zoals Yelena Schmitz (schrijfster van boeken en theaterstukken) en Raïssa Yowali (dichteres) bemachtigden zo’n prijs in de categorieën ‘Nederlandse literatuur’ en ‘Franse literatuur’, Maëlle Dufour (kunstenares) en Luna Mahoux (fotografe) wonnen een PrixFintroPrijs in de categorieën ‘beeldende kunsten’ en ‘film en fotografie’ en last but not least won Charles Pas binnen de categorie ‘dans en theater’.

Enkel Yelena Schmitz deed me een belletje rinkelen, want eerder dit jaar kwam haar tweede jeugdboek ‘Hotel Kosmos’ uit. Misschien is het ‘logischer’ dat ik de rest niet ken: ik ben niet zo thuis in de Franstalige literatuur en ik kijk graag naar kunst, maar niet als het pal in een weide staat … Nochtans toont het werk ’Capsule’ van Dufour wel de werking tussen micro-organismen en water in combinatie met slijm en bewegende spiegels. Staat de natuurwerking van de microbiologie centraal? 

Misschien is het ‘normaal’ dat deze artiesten nog niet zo gekend zijn. De PrixFintroPrijzen kunnen zo jonge, veelbelovende kunstenaars in de schijnwerpers zetten en hen een duwtje in de rug geven. Akkoord, er hangt een geldbedrag aan vast, maar dat is goed. Prestaties mogen zowel financieel als met roem beloond, toch?



Goh, dan rest me enkel de vraag wat ik hieruit geleerd heb. Eigenlijk veel, want ik had geen flauw benul van deze soort prijs en zelfs de meerderheid van de mensen kende ik niet. Dat is net goed: een dag niets nieuws leren, is een dag niet geleefd. Die boodschap wil ik meegeven aan toekomstige leerlingen en mensen in het algemeen. Stel je voor dat je niets leert op een dag óf beweert dat je alles weet … Het leven zou nogal saai zijn, niet? Een extra mogelijkheid is om deze winnaars aan te halen in je lessen (Je kan ze altijd wel linken aan hun beroep en creaties.) als voorbeeldfiguren voor je leerlingen, voor de toekomst. Wie weet zijn er wel kinderen of andere jongvolwassenen die zich optrekken aan en zich laten inspireren door dit ‘jong geweld’.

 

Bron: Bonneure, K. (2024, 24 september). De kunstenaars en schrijvers van morgen: deze jonge artiesten krijgen een PrixFintroPrijs. vrtnws.be. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/09/23/prixfintroprijzen-2024-jonge-kunstenaars-yelena-schmitz-maelle-d/

Reacties

Populaire posts van deze blog

Enkele tips om B-stroomleerlingen te begeleiden, maar eigenlijk gelden ze voor iedereen (vaktijdschriftartikel)

Sorry Erik, er komt geen vervolg ...

Dit boekje houdt een historisch en hedendaags maatschappelijke spiegel voor iedereen