‘Zonderling’ is een verbluffend episch boek waarvan je blijft dromen over dromen - recensie

 

boek 3 (semester 1) – recensie

‘Zonderling’ is een verbluffend episch boek waarvan je blijft dromen over dromen



Ik moet je eerlijk vertellen dat ik best schrok van de dikte van het boek. Mmm, 462 pagina’s. Dat is een grote brok. Ach, het concept lijkt zeer interessant. ‘De droom kiest de dromer, niet andersom’ staat er te lezen op de achterflap. ‘Wie is de blauwe godin uit Lazlo’s dromen?’ en ‘En als alle goden dood zijn, waarom lijkt zij dan zo echt?’ maken me al nieuwsgierig. Jij ook?

Deze klepper gaat voornamelijk over Lazlo, ook spottend ‘Zonderling’ genoemd door iedere monnik in het klooster. Wanneer hij de kans krijgt van Eril-Fane, in Lazlo’s ogen een ware held, want hij is een ‘feranji’, aarzelt hij geen seconde. Hij moet en zal de stad, waarvan hij al jaren droomt, bezoeken. Onze protagonist weet niet om welke echte redenen ze Ween bezoeken. Ondertussen wonen er boven de geheimzinnige stad godenkinderen met elk een bijzondere gave, waarbij Sarai in andermans dromen kan verplaatsen. Maar … Lazlo kan haar zien in zijn dromen.  

Een draaikolk aan thematiek en perspectief

Binnen het verhaal vinden we verschillende thematieken en levensvragen terug. Ieder personage heeft een eigen verleden én heeft een eigen doel voor ogen. Zo wil Lazlo de stad Ween bezoeken en er nog meer over leren, maar wanneer Sarai hem bezoekt, verandert dit. Nero wil zich bewijzen dat hij wél iets kan, ondanks de fysieke en mentale zweepslagen van zijn ‘mislukkend’ bestaan. Ook die levensvragen en onderwerpen zijn universeel en de dag van vandaag actueler dan ooit.

Doordat het boek wisselt van perspectief ontstaat er wel eens verwarring wie er aan het woord is. Ook de overdaad aan namen van personages, plaatsen en stoffen maakt het moeilijk leesbaar. Je moet je goed concentreren. Wat wel een extra pluim verdient, is de mengeling tussen witte, zwarte en grijze personages. Sommige figuren zijn duidelijk goed of kwaad en handelen hiernaar, terwijl anderen steeds een keuze moeten maken dat stuit bij de andere personages of bij jou, de lezer. Dit is wat Laini Taylor wil bereiken met een vernieuwend episch boek.

Taylor kiest ervoor om bepaalde personages niet of nauwelijks te beschrijven. Ze laat dit open voor eigen interpretatie. “Ik wil dat je als lezer zelf een beeld vormt van het personage, want als je erover praat met een ander, dan zal je zien dat ie een andere invulling heeft”, aldus Erick Vlaminck tijdens zijn auteurslezing. Het biedt een verrassende en verrijkende wending in onze beeldvorming. Dat vind ik fantastisch.

 

Literair en cultureel vernieuwend

Een extra verrassende wending is de creatie van een nieuwe taal. Het boek is opgedeeld in enkele delen, waarbij er steeds een woord in de gecreëerde taal van Taylor wordt verklaard. Af en toe sluipen woorden als ‘feranji’ in het verhaal, maar dit mag nog meer. Wat me ook opviel was de ‘Gemeentaal’, de gemeenschappelijke taal, die gesproken werd. Je kan dit vergelijken met het Engels, terwijl wij Nederlands spreken en onze buren Frans en Duits. Dit werkt zeer verfrissend voor het genre, een nieuwe blik op een gemeenschappelijke taal. De geschiedenis van deze wereld is ook diepgeworteld door kleine verwijzingen naar een verhalencultus. Dat maakt het culturele aspect ervan nog rijker. Er is een eigen geschiedenis verbonden aan de volkeren.  

Als laatste wil ik graag extra bewondering uitdrukken voor de stijl van Taylor: de humor, de beeldspraak en de veelvuldige beschrijvingen van voorwerpen en gebouwen. Het maakt een boek een waar verhaal doordrenkt met epiek en lyriek. Een mooiere combinatie bestaat niet; je droomt letterlijk tijdens het lezen.

Dat is waar ‘Zonderling’ om draait: het dromen van een imaginaire wereld, het bezoeken van je eigen dromen, samen elkaars dromen bezoeken en erover praten. Het was een droom om het te lezen. Ga jij mee naar mijn volgende droom?

 

 Bronnen:

Elizabeth, S. (2019, 21 november). Book Review: STRANGE THE DREAMER by Laini Taylor. Sifa Elizabeth Reads. https://sifaelizabethreads.wordpress.com/2019/11/17/book-review-strange-the-dreamer-by-laini-taylor/

Hurkmans, K. (2019, 17 juni). Recensie: Zonderling - Chicklit. Chicklit. https://www.chicklit.nl/boekrecensies/167397/recensie-zonderling

Laini Taylor. (2023, 8 september). Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Laini_Taylor

Taylor, L. (2019). Zonderling (L. Belt, Vert.). Van Goor.

 

Reacties